#005 - A demokrácia és a kártyás fizetés ünnepe

A hetekben két fontos dolog is megvalósult Szlovákiában: van ingyen vasút és új Örökélet. Választások voltak az országban, szó esik a legnagyobb meglepetésekről, az ideális választási rendszerekről, a tüntetések szerepéről és arról, hogy miként lehet manipulálni a szabályokkal. Továbbá elmondjuk, mit gondolunk a bankkártyákról (jó ötletnek tűnt).

Forrong az utca a házelnök házánál (00:25)
Az elmúlt két hétben is akadt épp elegendő tüntetés. Pozsonyban Pavol Paška házelnök menesztése kapcsán vonultak utcára az emberek – köztük Lacival, aki szerint igen kellemes volt az atmoszféra. Futunk pár kört Paška távozása körül és belegondolunk, vajon miként fordulhatott elő, hogy ezer embernek elég volt az utcára mennie egy politikus távozásához. Vajon hatékonyak a szlovákiai tüntetések? És egyáltalán milyen dolog az, hogy az MKP és a Híd véleményét nem lehetett hallani a botrány kapcsán?

A zenélő ház diadala (11:49)
Rendben lezajlottak az önkormányzati választások, voltak, akik mentek, más politikusok maradtak. Géza dohog egy sort arról, hogy nem érti a nagymegyeri lelkületet és azt, miként kerülhet vissza a székébe egy olyan polgármester, akit 2007-ben korrupció vádjával jogerősen elítéltek. Gábor a Pozsony-óvárosi eredményeket firtatja, itt 25 szavazattal bukott meg egy másik Gábor, a Grendel. Laci a nagyszombati hipszterpolgármesterről és a pozsonyi főpolgármesterről beszél. A választások kapcsán szót ejtünk az ingyenes vonatközlekedésről és anak várható szociális problémáiról, továbbá decensen szidjuk a vasutat. Említésre kerül a komáromi Összefogás kudarca és a párkányi zenélő ház névre hallgató paranormális jelenség.

Demokrácia – rosszul csinálod! (32:29)
Ha már választások, érdemes belegondolni, mi (nem) működik jól a mi kis demokráciákban. Karol Janeček cseh matematikus egyenesen kidolgozott egy olyan rendszert, ami két szavazat leadására ad lehetőséget. Ennek kapcsán beszélünk arról, hogy miként torzíthatja-értelmezheti a rendszer a népakaratot, mi a legideálisabb megoldás. Természetesen nem tudunk megegyezni.

Kártyázunk, pénzben (46:18)
A műsor végén szó esik az elektronikus kártyák elterjedéséről, az érintés nélküli, PIN-kódot nem igénylő fizetés diadaláról és arról, hogy mindez miként (nem) változtatta meg a fizetési szokásainkat. Vajon mennyire biztonságos kód nélkül fizetni? Mennyit költünk és hogy tudjuk ellenőrzés alatt tartani a kiadásainkat? Használhatunk szlovák kártyát Magyarországon és viszont? Megannyi fontos kérdés.