#038 - A végtelenbe és tovább

Az Örökélet ezúttal az űrkutatás és a csillagok világával foglalkozik. Tudjuk, mire gondoltok. Mivel egyikünk elsődleges érdeklődési körébe sem tartozik kimondottan ez a téma, ezért az adásban feltűnik Peti is, aki néptáncol. Próbálkozunk, tényleg.

A fő téma előtt azonban közszolgálati percek: feltűnt valakinek a közösen-kezdeményezés (kozosen2020.sk)? Érdekel a petíciók és nyílt levelek varázslatos, huszadik századi világa? És a felvidéki magyar társadalom sorsa? Géza elmondja, miről van szó, miért is érdemes csatlakozni és mit lehet egyáltalán várni a modern világban attól, ha valaki nyilvánosan elégedetlenkedik.

Szóval az űrkutatás. Igen, lehet, hogy a szó szoros értelmében nem értünk hozzá, de Donald Trump és Boris Johnson vezeti az Egyesült Államokat meg Nagy-Britanniát, szóval kimondottan túlkvalifikáltnak érezzük magunkat. Ráadásul sokat olvastunk a témáról, így tudásunkat fitogtatva bevezetésként olyan mélyfilozófiai kérdések kerülnek elő, mint a paradigmák és a módszertani változások dinamikája. Miközben az űrkutatás egyre fejlődik, több a megfigyelés, a kísérlet, néhány régi elmélet megerősítést nyer, a téma pedig egyre inkább beszivárog a köztudatba. A modern kor embere akár még a kisfia könyvét elolvasva is megvilágosodhat, mint Gábor.

Szó esik arról, hogy egyáltalán mire jó az űrkutatás és miért érdemes vizsgálni olyan helyeket, ahová el se jutunk. Vajon a túlélésben segít, hogy legyen C-tervünk, vagy a tudomány felvirágoztatásában? Miért nem megyünk inkább a víz aljára és miért nem küldhetnénk az űrbe robotokat? Előkerül a szovjet-amerikai űrverseny témája, a holdraszállási kezdeményezések új lendülete, de az is, hogy a tépőzártól a sportcipőig mi mindent köszönhetünk az űrkutatásnak.

Végül, de nem utolsósorban elmondjuk, mi a Fermi-paradoxon és mi a magyarázata (mondtuk, hogy értünk hozzá!). Aki pedig arra kíváncsi, hogy kell köszönni egy földönkívülinek, az várja ki az adás legvégét!