#011 - Nők, virágok, kisiskolák

Az Örökélet jubileumi, tizenegyedik adásánál két választásunk volt: vagy az elfekkel foglalkozó tematikus napot tartunk, vagy az aktuális eseményekre reflektálunk. Így történt meg, hogy Gábor, Géza és Laci az iskolabeíratások, az iskolaválasztás okai, a feminizmus, a nőnap és a családon belüli erőszak témakörében csapong egy órán keresztül.

Vissza az iskolapadba (03:20)

Lezárultak az alapiskolai beiratkozások. Ez olyan, mint a népszámlálás kicsiben, mindenki feszülten figyeli a számokat. Mint az kiderült (http://ujszo.com/online/kozelet/2015/02/27/hol-mennyi-elsos-lesz-itt-meg…), egy kicsivel több idén az elsős, miközben komoly régiós különbségek vannak nyugat és kelet között. Szó esik arról, hogy ennek vajon mi lehet az oka, a színvonalon és a demográfiai viszonyokon, vagy éppen a versenyképességen túl, elemezzük, mennyire játszhatnak szerepet az iskolaválasztásban a személyes okok. A podcast tagjait egyelőre évek választják el attól, hogy az iskolaválasztáson gondolkodjanak, de azért ezt most elméleti alapon megteszik, Gábor meg már tanított is az egyeteméből kifolyólag.

Egy szál virág (32:00)

Az adást Nőnapon vettük fel, ennek kapcsán szóba kerül, vajon mennyi aktualitása van napjainkban az ünnepnek. Akad valós üzenet és jelentőség, vagy csak arra alkalmas, hogy minden férfi elárassza virágokkal az ismerőseit és jelentőségteljes, de semmitmondó üzenetekkel a facebookot? Szóba kerül a családon belüli erőszak témája és az, hogy miért nem változott vajon a nők társadalmon belüli megítélése az utóbbi évszázadokban úgy, mint Európában. Egyáltalán hol a nők helye a társadalomban és mit gondolhatnak erről ők maguk(előadja: három férfi)?