#006 - Gyerekvállalás és autonómia

Megjött december és az emberekben nem csak a felebaráti szeretet, de a frusztráció is halmozódik, azaz Fontos Dolgok történnek. Mi pedig szót ejtünk az autonómiáról és az MKP tervezetéről, a bíróságokról és az ügyészségekről, vagy egy olyan személyes témáról, hogy miként lehet hozzáállni a gyerekvállaláshoz három különböző kiindulópontból. Géza pedig különféle technikai okokból átmegy robotba.

Kezdhetünk autonómiázni! (00:32)
Az MKP megtette azt a szívességet, hogy kijött az autonómiatervezetével (hivatalosan persze nem így hívjuk, hanem úgy, hogy „A megmaradás, gyarapodás és zárkózás alapkoncepciója”). Lehet róla végre beszélni, ahogy arról is, kell-e autonómia.

Igen, nagyon nehéz, mert még mindig mást értünk alatta. Járunk pár tanácstalan kört a tervezet körül, amit mindenki látott, de kevesebben olvastak, még kevesebben beszélnek róla. Mi köze a státuszunk megváltozásának a magyarság fogyásához és érvényesüléséhez? Mi köze a revízóhoz? Mennyi esély van arra, hogy tudunk beszélni erről a tervezetről, vagy a közös ügyeinkről? Mennyire igaz az, hogy előbb kéne az olcsó kenyér, aztán az önigazgatás? Csupa érdekes kérdés, mi pedig feltesszük.

Az utolsó ítélet (26:48)
Jozef Čentéš a héten megkapta a saját kis elégtételét, az Alkotmánybíróság végre kimondta, hogy jogtalanul nem nevezték ki főügyésznek. Aztán hogy ez kit érdekel? Minket úgy tűnik, igen, de sokkal fontosabb, hogy mi a döntés jelentősége. Vajon azt jelenti mindez, hogy a bíróságok állapota javul? Váltunk pár szót arról, milyen állapotban van az igazságügy, miért félünk a bíróságoktól és milyen üzenete van annak a kisemberek számára, hogy sokszor a nagyemberek sem tudnak elégtételt kapni.

Örökélet és gyerekélet (41:15)
Az Örökélet kicsit olyan, mint a saját gyerekünk, miközben egyébként Gábornak van egy saját gyereke fizikai valójában is, Lacié úton van, Géza meg mindenről tud okoskodni gyerektől függetlenül. Mennyire várja el a mai társadalom, hogy legyen gyerekünk? Milyen praktikus megfontolások vezetnek minket a gyerekvállaláshoz? Mennyire kell mindehhez stabil egzisztencia és az anyagiak megléte? Tapasztalatok elsőkézből és másodkézből, miközben előkerül a homoszexuálisok örökbefogadásának a kérdése és az ezügyben aktuális népszavazás.