#021 - Utópiák és disztópiák

Volt szó arról, hogy a világ a pusztulásba tart. Na de hogy csinálja, stílusosan, vagy anélkül? Annyi irodalmi mű és film feszegeti az utópiákat és azok ellentéteit, hogy megéri róluk hosszabban beszélni – erre fókuszál az Örökélet első idei adása.

Drogok és visszamaradt alfajok
A disztópiákról beszélgetve adódik a kérdés, vajon tényleg rosszabbul élünk, mint korábban? 2016 jó év volt, vagy egyszerűen csak úgy érezzük, többen haltak meg és több rossz dolog történt a világban? Az utóbbi években valóban akad javulás, csak nem biztos, hogy érezzük, mert egyébként rosszul érezzük magunkat. Aldous Huxley szép új világában erre nem lenne alkalmunk, csak ha kívülállóak vagyunk, hiszen a szex, a drogok és a genetikai szelekció miatt bele se gondolunk abba, mi folyik körülöttünk. Szóba kerül Orwell 1984-e is, beszélünk arról, hogy működőképes lehet-e a regényben felvázolt propagandamódszer és mennyiben valósult meg a szintén általa vizionált újbeszéd.

Gyilkos robotok kora
Vajon mit várhatunk el a jövő robotjaitól? Megcsinálják a turmixunkat, ránk rántják a kocsikormányt, vagy elbeszélgetnek velünk az élet értelméről? Asimov Alapítvány-trilógiája ürügyén szót ejtünk a robotika törvényeiről, a MIT egyetem morális masinájáról (http://moralmachine.mit.edu/), valamint arról, hogy egy karambolnál kit csuknak majd börtönbe a rendőrök.
A robotos kitérő után említést kap a Fahrenheit 451-Mátrix keverékére építő Equilibrum, a nem túl hiteles V mint Vendetta, az aprólékosan megtervezett élet koncepcióját feszegető Gattaca, a hiperegyenlőséget hirdető Harrison Bergeron, a degeneráltság csúcsát jelentő Idiocracy, valamint Ian Banks Kultúra-sorozata a tökéletes társadalomról. Vannak aztán utópiák férfiak nélkül is, filmben a Szexmisszió, képregényben az Y, the Last Man feszegette a témát – mi is feszegetjük.

Zsiványérzék
Hiába a karácsony, a sok bejgli miatt most nem ért minket annyi kulturális impulzus. Háromból ketten láttuk a Zsivány egyest és megvan róla a véleményünk, a BBC pedig filmre vitte Dirk Gently holisztikus nyomozóirodáját. Gábor pedig a Wasteland 2-t szerezte be a Steam akciójában – és azóta is fél tőle. Ezúton kívánunk mindenkinek sok jó filmet, kitartást a podcastok hallgatásához és boldog, szerencsés új évet! Mindenkinek kellemes szórakozást és disztópiáktól mentes (örök)életet!