#013 - Nyelvtudás és osztódó sejtek

Hosszú és alapos mentális felkészülés után valósult meg az Örökélet tizenharmadik adása, melynek fő témáját a szlovákoktatás és a nyelvtudás, iskolai és egyetemi élményeink, valamint az épp aktuális kedvenc filmek adják. A mikrofon mögött Laci, Gábor és Géza – három különböző helyszínről, valamint bemutatkozik egy alternatív dzsingli, ami az épp Lengyelországban és környékén turnézó Gábor műve.

A petíció és ami mögötte van (02:00)
Korábban is rengeteget foglalkoztunk oktatási témákkal (nyelvhasználat, iskolák minősége), szóba került már a magyar iskolaválasztás, vagy a szlovák nyelvhasználat és az oktatás nagyon sajátos viszonya. A május huszadikán befejeződő oktatási petíció kapcsán ismét szóba kerül, hogy vajon melyek az ágazat legfontosabb problémái. Vajon mi állhat a csökkentett magyar- és a megnőtt szlovákórák mögött, miért van értelme magyar történelmet tanulni és hogyan viszonyul a választható órák száma a minőséghez? Mindezek a kérdések előjönnek a szokásos gondolatfutamok során, több mellékes kitérővel egyetemben – például az, hogy kik a kedvenc egyetemi tanáraink, vagy mire készít fel minket a főiskolás képzés.

Száz százalék szlováktudás (23:05)
Az oktatás kapcsán folyamatosan visszatérő téma, hogy a magyar iskolákból kikerülő gyerekek nem tudnak szlovákul. Vajon lehet változtatni a jelenleg is fennálló viszonyokat, és ha igen, miként? Mi értelme van archaikus verseket és szavakat tanulni, s vajon meg merünk szólalni szlovákul nagy nyilvánosság előtt? Először a fejekben kell rendet rakni.

A rókatündér, a sejtek és a csehszlovák mesék (49:05)
Miután az oktatás depresszív téma, a podcastot a kedvenc filmek és aktuálisan kedvenc játékok listájával zárjuk. Háromszor elmondjuk, miért sikerülhetett ennyire jól a Liza, a rókatündér, szóba kerül a Kontroll és a Csinibaba, vagy éppen a legnagyobb cseh és szlovák klasszikusok. Előkerül a számítógépes játékok dadaista vonulata, benne a Clicker Heroes, a Cookie Clicker és az Agar.io, majd pedig mind elmegyünk játszani.