#001 - Mesék mirólunk, a skótokról és az önkormányzatokról

Bemutatkozik az Örökélet, a (tudomásunk szerint) első szlovákiai magyar podcast csapata: Balla Gábor, aki Rajkáról jelentkezik, informatikus-bölcsész és az Új Szó online munkatársa, Kiáts László pozsonyi informatikus és hagyományőrző, valamint Tokár Géza, aki újságírással foglalkozik, továbbá a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának ügyeivel. Mindannyian régi barátok, akik sokat kártyáznak és társasjátékokat játszanak, eközben pedig fontos és kevésbé fontos témákról beszélgetnek. Most már nem csak az asztal mellett, felvétel is készül erről. Az adásokban terítéken a politika, közélet, játékok, akciók és azok a dolgok, amelyek a szlovákiai magyarokat, vagy a vendégeket érdeklik.

Skót népszavazás (8:10)
Mindegyikünk tisztában van valamennyire a skótokat érintő problémákkal: Laci több alkalommal is járt az országban, Gábornak sok ismerőse van, Géza pedig leginkább csak tanult és olvasott az országról. Szó esik arról, hogy a skót függetlenségről szóló népszavazással a szlovákiai magyarok nem tudtak mit kezdeni, de leginkább drukkoltunk, mint egy focimeccsen – a függetlenség mellett, párhuzamokat keresve. Miközben egyébként nagyon kevés a párhuzam, a skótok másként gondolkodnak erről a témáról, mint Közép-Európában hinnénk, kevesebb az árulózás. Szóba kerül, saját magunk mit várunk az autonómiától, lehet-e példa Skócia a felvidéki magyaroknak, vagy éppen van-e jövője az autonómiának.

Önkormányzati választások (24:20)
Szeretjük az önkormányzatokat és miként hatnak ránk a választások? Géza Komáromba járt gimnáziumba és a város helyzetét feszegeti. Laci Nagymagyaron szavazhatna, de nem teszi, míg Gábor egyébként zselízi lakos. Bonyolult dolgok ezek. Szó esik az önkormányzati választásokra kötött, gyakran furcsa koalíciókról, a szavazás fontosságáról és a pártválasztás rejtelmeiről. Vajon miért szavaz egy szlovákiai magyar az SaS-ra és a Smerre, mennyit számít egy pártprogram hitelessége és a pártok által közvetített egyszerű üzenetek?

Pozsonyi aktivitások (42:26)
Ősz van. Az egyetemisták visszajönnek Pozsonyba, az Örökélet stábja pedig Játékesteket tart (ahol van még bor is), illetve ellátogat több pozsonyi akcióra. Ezek tudatában búcsúzik a hallgatótól, legközelebb is kötetlen, felszabadult, a kibeszéletlen témákat nem kerülő adásra lehet számítani.