#032 - A téma az utcán hever

Hajléktalanok és rasszizmus, rasszizmus és hajléktalanok a témája az Örökélet podcast harminckettedik adásának. A különleges alkalomból öten is megjelennek a virtuális stúdióban, hogy kifejtsék a véleményüket a fajsúlyos kérdésekben.

A hajléktalanokra vonatkozó szabályozás magyarországi módosítása nem csak a sajtóban, de a közbeszédben is elég nagy hullámokat kavart. Miért jöhetett egyáltalán szóba a törvények megváltoztatása és vannak egyáltalán előnyei egy ilyen rendeletnek? Milyen reakciókkal találkozott az elképzelése? Miként lehet megoldani a hajléktalankérdést? Efféle témákat boncolgatunk az adásban, szóba jönnek a finnországi megoldási módozatok, a szociális lakások és a lakhatóság kérdése, az innovatív próbálkozások a hajléktalanok megsegítésére, vagy az, hogy mennyire könnyű lecsúszni és milyen nehéz a visszatérés.

A második téma apropóját egy rasszizmusról szóló teszt (https://implicit.harvard.edu/implicit/hungary/selectatest.jsp) szolgáltatta, ami felveti a kérdést, hogy vajon mitől vagyunk szinte mind rasszisták? Mi a különbség, ha egyáltalán van, a rasszizmus és az előítéletek között? Jogosak a sztereotípiák, amit alkalmazunk az embertársainkkal szemben? Megannyi érdekes kérdés és válasz, mármint a részünkről.