#010 - A Boston-Strasbourg-Pozsony tengely

Jubileumi tizedik adásához érkezett a szertelen szlovákiai magyar podcast, az Örökélet. A tagok hatvanhat százaléka Terepasztal néven indult az első pozsonyi magyar kvízen és az előkelő középmezőnyben végzett, ezért szóba kerül, mikor uralkodott Mária Terézia és mikor vezették be hivatalos nyelvként a magyart. Meghívott vendégként pedig Fiala Jánost halljuk bejelentkezni Bostonból, aki a Harvardon tanít és tanul, valamint gyakorlott nemzetközi jogász.

Perre, magyar! (4:10)
Strasbourg és az Emberi Jogok Európai Bírósága egy misztikus hely, ami időnként előkerül a közbeszédben, viszont kevesen vannak tisztában azzal, mit is jelent egy ilyen pereskedés. Mit jelent valójában egy ilyen eljárás és miként zajlik? Szeretnek pereskedni a szlovákiai magyarok mondjuk a magyarországiakhoz, vagy a csehekhez képest? Erről mind szót ejtünk az adásban. Három nézőpontból kerül kifejtésre, mennyire (nem) függetlenek a bíróságok nyugaton és Szlovákiában, valamint végigvesszük, hogy szlovákiai magyarként egyáltalán milyen esetben van értelme annak, hogy sikeresen kényelmetlen helyzetbe hozzuk az államot. Ilyet még nem csinált senki, csak mellékesen jegyezzük meg.

Népsavazás (20:38)
A népszavazásnak vége, emberi jogi stratégia elfogadva, vajon jön az armageddon? Visszamenőleg is kiértékeljük, mi tetszett és mi nem tetszett az eredményekben és a magyar közösség hozzáállásában a szavazáshoz. Elmondjuk, mi lehetett az átlagon aluli részvétel oka, majd jön a legfontosabb kérdés: akkor most a jövőben elképzelhető, hogy jönnek a nem standard családok? Egyáltalán mikor számít klasszikusnak egy család és mennyire lehetne szómágiával elkerülni a társadalmi válságot? Eleve furcsa, hogy a családvédők azokat az egynemű párokat pécézték ki maguknak, akik a hagyományos családmodell szerint élnének, vagy ez teljesen logikus előzménye a kampánynak? A jövő trendjei formálódnak.

Hójelentés (51:30)
Örök téma az időjárás, a podcast felvételének idején Bostonban nagyjából másfél méteres a hó, Pozsonyban akad egy-két folt, keletebbre mutatóban sem akad semmi. Aktuális helyzetjelentés mellett kiderül, hogy régen minden jobb volt.