#004 - A kis herceg és a tüntetéskultúra

Míg Magyarországon tízezrek tüntetnek az internetadó kapcsán, addig Szlovákiában nagyon kurta-furcsa története van a különféle tiltakozó akcióknak. Ezen felbuzdulva járjuk körbe a demonstrációk témakörét és rövid szlovákiai történetét az Örökélet legújabb adásában. Emellett szóba kerülnek az általunk szeretett és utált kötelező olvasmányok, valamint a számítógépes játékok is.

A tüntetés lélektana (00:54)
Magyarországon a podcast idején épp tüntetnek – na de mi (nem) történik Szlovákiában? Különböző közegből jöttünk: Géza már szervezett tüntetést, Laci rutinos tüntető és legutóbb a kutyákat érintő szabályozások ügyében tiltakozott, Gábor pedig egyszer volt csak tiltakozó megmozduláson, még egyetemistaként. Kit mi motivál, miért járunk, vagy éppen nem járunk tiltakozni? Szó esik arról, hogy mi történt a Malina Hedvig ügyében meghirdetett tüntetés előtt, vagy arról, mit kell elintézni ahhoz, hogy saját magunk is megszervezzük a kis tiltakozó akcióinkat. Beszélünk a Gorilla-tüntetés hátteréről és lassú elhalásáról és arról is, mi értelme van kimenni az utcára. Lehet, hogy a régiónkban mindenkit csak a rövid távú anyagi haszon motivál, mások viszont más véleményen vannak még a társaságunkon belül is.

Jókai, Árvácska, A kis herceg (33:57)
A podcast keretén belül visszakanyarodunk az iskolai évekhez és a kötelező olvasmányokhoz – amit szerettünk és utáltunk egyszerre. Mind a hárman korán kezdtünk olvasni és imádtuk a könyveket, de nem feltétlenül azokat, amit kötelezően el is kellett olvasnunk. A Robinson Crusoe és az Egri Csillagok például élmény volt, az Antigonét egységesen utáljuk, A Pál utcai fiúkat már nagyon vegyesen ítéljük meg, az Árvácskát egyesek büntetnék. Igazából abban rejlik a probléma, hogy a kötelező olvasmányok nagy része felnőtteknel szóló könyv a gyerekekkel olvastatva. Futunk egy kört akörül, hogy, hogy van-e jövője a kötelezőknek és belefér-e a kategóriába A mars hercegnője (amit mind nagyon szeretünk)?

Mit játszunk? (55:55)
Az az igazság, hogy mindannyian nagyon szeretünk játszani a számítógépen és azért is kezdtünk rádiózni, hogy személyesen is elmondjuk, milyen jó kis játékélményeink vannak. Sort kerítettünk erre a körre is. Laci az X-Com új verziójáról beszél, Gábor a Battlefield és a Bad Company előnyeit ecseteli, Géza pedig az amerikai fociról meg a Terráriáról beszél zárásként.