#009 - Mesék családokról és kártyákról

A családvédő népszavazás itt van a küszöbön, folyamatosan jönnek az újabbnál újabb hírek arról, hogy miért kell elmenni szavazni, miért nem kell választani, és egyáltalán arról, szeretjük-e a melegeket és hajlandóak vagyunk-e megengedni, hogy gyerekeket fogadjanak örökbe és családnak hívják magukat. Az Örökélet a januári adásában körbejárja a témát. És a gyűjtögetős kártyajátékokról is szó esik.

Szavazol-e? (0:00)
Első körben tisztázzuk, hogy mindegyikünk úgy véli, nem érdemes elmenni szavazni, az indokaink azonban különböznek. Kérdéses, hogy a szavazás mennyiben konstruktív és mennyiben szolgálja csak azt a célt, hogy ki lehessen jól rekeszteni közülünk a másokat (akik éppen nem a magyarok), kérdéses, mennyire szítja vagy csillapítja a voksolás a társadalom belső feszültségeit. Erről mind szó esik a bevezetőben, ahogy arról is, miért van az, hogy a kampányban szinte kivétel nélkül két férfi merült fel elrettentő példaként, nem pedig két nő.

Fogadj örökbe! (32:01)
Mennyire van valós veszélye annak, hogy egynemű párok fogadják majd örökbe a gyerekeket és homoszexuálisokat nevelnek belőlük? Szót ejtünk az örökbefogadás szabályairól, na meg arról, hogy már most is működik egy ezt lehetővé tevő struktúra – csak épp az élettárs nincs szülőként nyilvántartva. A várható következményeivel együtt megemlítésre kerül az egyik terjedő városi legenda, miszerint ha egy kisgyerek nem akar mosogatni és kapcsolatba lép a segélyhívó vonallal, elveszik a szülők összes gyerekét és postázzák őket a németországi homoszexuálisoknak.
Futunk pár kört a szexuális felvilágosítás témája körül – vajon mennyire fontos a megfelelő nevelés, mikor érett meg rá a fiatal, hogy megismerje az alapvető, szexualitással kapcsolatos fogalmakat, s mennyiben segít a világtól való elzárkózás? Végül szóba kerülnek a civil szervezetek és a pártok, az, hogy kinek mit jelent valójában a népszavazás.

Gotta catch ’em all (52:35)
Laza zárásként elmondjuk, miért okoz számunkra nagy fájdalmat, hogy akciós áron lehet számítógépes gyűjtögetős kártyajátékokat vásárolni. Említésre kerül a Magic: the Gathering, a Pokémon és Pikachu, a kilencvenes évek kártyaláza, a Dominon és a Runeage, valamint az, hogy miről is szólnak valójában a pakliépítgetős-gyűjtögetős játékok.