#029 - Nők, férfiak, szerepek

Az Örökélet központi témája ezúttal a feminizmus, amit kiterjesztett szereposztásban sikerül körbejárni, még ha kicsit csapongóan is. Öten ültek be a stúdióba, Géza, Gábor, Peti és Csviri mellett ezúttal itt van Marianna is.

A feminizmus definicíójával és a félreértelmezésekkel kezdünk, megjelennek a beszélgetésben az egyenlőség dimenziói, a szülői szabadsággal kapcsolatos tévhitek és az, hogy vajon hátrányos helyzetben vannak-e a nők. Szóba esik, érzelmileg mennyire túlfűtött témáról beszélünk, szót ejtünk az alapvető tévedésekről, melyek a feminizmus egyes aspektusaihoz kapcsolhatóak.

A Me Too mozgalom ürügyén a zaklatás témája, valamint a különböző standardok és értékek kerülnek szóba, a mozgalom gyakorlati haszna és a fellendülésének esetleges kockázatai mellett. Vitázunk továbbá egy kicsit az Isztambuli egyezményről és annak gyakorlati hatásairól, valamint kifejtésre kerül, miért védik speciális egyezmények a nőket, mi számít nemi szerepnek és mik a társadalmi nemek.

Vajon a feminizmus célja, hogy a nők menjenek a bányába, vagy fát hasogatni? Fel kell cserélni a nemi szerepeket, vagy fontosabb ennek a lehetősége? Miként viselkednek a sikeres vezetők és mekkora az esélye annak, hogy a nők is képesek végigjárni ugyanazt a szakmai ranglétrát, amit a jól teljesítő férfiak? Csupa kérdés a legújabb Örökéletben, stay tuned!