#015 - Hallottak napja – választók és munkakereső zombik

Létezünk még, bizony és Halottak napján feltámadunk! Az Örökélet stábja ezen jeles alkalomból megvizsgálja a modern ünnepek és a beszivárgó nyugati ellenkulturális ünnepek problémakörét, kineveti és értékeli a választási óriásplakátokat, továbbá megosztja tapasztalatait a gyakorlati munkakeresés kapcsán. Azt is megmondjuk, mivel játékokkal játszunk éppen!

Ünnepek és elvek
Az internet tele van mémekkel a Halloweenről, Mindenszentekről és arról, hogy mi a különbség és a közös az egyes ünnepekben. Vajon miként éljük meg mi magunk az emlékezést és mennyire félünk attól, hogy idővel elmosódik a határ a nyugatról érkező új kulturális jellegű ünnepek és a hagyományos megemlékezéseink között? A Halottak napja kapcsán felmerül a Bálint-nap és a húsvét problémája, illetve kiderül, hogy az Örökélet szerkesztői nem kimondottan azok a nagy partiarcok.

A buta politikus nem rossz politikus
Tavasszal jönnek a választások – de vajon érezni, hogy fontosak vagyunk a politikusoknak? Az óriásplakátokról mindenesetre árad a szeretet, a Skok, az SDKÚ, a Šanca és a Háló egyaránt kidekorálják Pozsonyt, ennek ürügyén jól elbeszélgetünk arról is, hogy mikor és miért illik szlovákul használni a pártok nevét. Most. Szó esik Alojz Hlina nem hagyományos szalmabáláiról, a magyar kampányról, valamint az SNS esélyeiről és az újhullámos, nem túl okos politikusokról, akiket választhatunk.

Így találtunk munkát
Az ember harminc fölött ontja magából az életbölcsességeket, de az a helyzet, hogy tényleg sokrétű tapasztalataink vannak azzal, miként érdemes (és miként nem) munkát keresni. Vajon érdemes álláshirdetéseket böngészni, vagy preventív kell jelentkezni oda, ahova csak tudunk? Mitől lesz jó és érdekes az életrajzunk? A motivációs levél több, mint egy darab papír, amit úgyis mindenki kimásol az internetről? Mennyire értünk a szövegszerkesztőhöz? Szóba kerül a modern idők west side-east side konfliktusa, azaz a bejárós munka és a távmunka viszonya is.

Végül, de nem utolsósorban mindenkinek és egymásnak is elmondjuk, mivel játszunk éppen a szabadidőnkben – már ha van. Szóba kerül az újságcenzúrázásról szóló Republia Times, illetve az emigránselutasítós Papers Please, az Alan Wake legújabb fejezete és a Battlefield 3, valamint a Warhammer Quest és a Space Hulk.