#007 - Különleges karácsonyi kiadásl

Pár nappal Szenteste előtt mi más lehetne az Örökélet témája, mint a karácsony? Az, hogy miként éltük meg, mennyire alakult át az ünnep, vagy éppen az ajándékozással kapcsolatos örök problémák, amit csak fiatal harmincas férfiként meg lehet élni.

Régen minden jobb volt? (00:01)
A karácsony témáját tekintve adja magát a kérdés, hogy mennyiben változott meg kiskorunk atmoszférája, miként éljük meg ezt az ünnepet. Mennyiben igaz még, hogy összejön a család, s vajon fennáll a veszélye annak, hogy a hónapokkal korábban jelentkező reklámok, a mesterségesen, idő előtt keltett karácsonyi hangulat elvezetnek az ünnep elhúsvétiasodásáig? Mekkora az ajándékok jelentősége és milyen szempontok alapján próbáljuk meg azokat összeválogatni? Számít az értékük? Megannyi kérdés és különböző válasz. Szó esik aztán arról is, hogy melyikünk számára melyik volt a legemlékezetesebb karácsonyi ajándék, vagy érdemes-e becsempészni a fa alá a meglepetéseket.

Karácsony az ajándékon túl (21:37)
Persze az ünnep nem csak arról szól, hogy gondosan kicentizve az árakat megajándékozzuk a másikat. Része a nyugalom, a feltöltődés. Szó esik arról, járunk-e karácsonykor templomba, és ha igen, mikor, a nem éjfélkor tartott éjféli misékről, a karácsonyi filmekről és arról, hogy még le szoktuk-e lopni a szaloncukrot a fáról. Vagy épp arról, hogy anyázták egymást a csehek és a lengyelek karácsony estéjén a Call of Duty-szervereken.

Olvasónapló, filmtár (39:21)
Az év utolsó podcastja végére javaslunk pár jó filmet és könyvet, hogy tartalmasabban teljenek a szabadnapok. Szóba kerül a Black Mirror karácsonyi különkiadása, a Hogy ne éld az életed, az Igazából szerelem, a What We Do In the Shadows vámpírparódiája, valamint a Csillagpor. Könyvek terén pedig Terry Pratchett az újságírókról szóló Igazság című regénye, a Planetary, valamint Umberto Eco Foucault-ingája lesz a téma.