#030 - A jó, a rossz és a korrupt

Június végén a harmincadik alkalommal is sikerült a mikrofonok elé kergetni a bandát, hogy ismét hallassuk a hangunk. A volt szocialista országokra a mai napig jellemző, hogy a társadalomban hol nyíltabb, hol burkoltabb formában, de erősen meghatározó erőként ott munkál a korrupció. Nem kivétel ez alól Szlovákia sem. A podcast első és terjedelmesebb témájában ezt a témát igyekszünk körüljárni, személyes tapasztalatok, illetve közvetett esetekkel illusztrálva. Elfogadható-e a korrupció? Hol találkozni vele a leggyakrabban? Attila, Gábor és Laci elmélkedik arról, hogy van-e különbség abban, ha az ember a pénzes borítékot egy igazgatónak, egy rendőrnek, vagy egy orvosnak adja.

Elhangzik az is, hogy mit tartunk korrupciónak, mikor nézzük el és kinek. Miért a délebbi országokra jellemző a korrupció és a klientelizmus? Megdöbbentő történetek is kiderülnek: Gábor a felvétel napján enged a korrupció kísértésének, hogy szorult helyzetét orvosolja, Laci és Attila pedig megosztja személyes, valamint hallott esetek tanulságait.

Egy nagy adag ember, egy rakás fegyver, nagy sziget és egyre szűkülő játéktér. Az adás második felében nem bírunk ellenállni a most divatos számítógépes játék zsáner kibeszélésének, a Battle Royale-nak. Közösen megpróbáljuk kideríteni, hogy mitől ilyen népszerűek ezek (Playerunknown’s Battleground, Fortnite stb.) a játékok, miben mások, mint az eddigiek. Kiderül az is, hogy most már nem csak a virtuális férfiakat érheti a halál a virtuális hadszíntereken, hanem a nőknek is megadatik ez a lehetőség.