#008 - Je suis...

Az év elején szinte kisajátította a közbeszédet a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrorista támadás, majd annak a következményei a szólásszabadságra, vagy éppen a bevándorlásra. Erről, meg a korrupcióról esik szó az Örökéletben.

Vérfürdő és ami mögötte van (0:00)
A párizsi vicclap szerkesztőségének lemészárlása kapcsán különféle kérdések és problémák merülnek fel. Kiderül, hogy vajon melyikünk számára mi a legmegdöbbentőbb a történtekben és miként tekintünk a Hebdo karikatúráira. Szóba jön a szólásszabadság és annak a határa, foglalkozunk azzal, hogy vajon valóban maguknak keresték-e a bajt a szerkesztők. A terroristák támadásának legfőbb folyománya, hogy a multikulturalizmus működőképessége kérdőjeleződött meg. Ennek kapcsán ejtünk pár szót arról, mennyire zárkózott ország Szlovákia, miért vándorol ki valaki valahová, vagy éppen arról, hogy mi a helyzet Németországban.

Szabad a szó (28:35)
A másik fontos téma a Charlie Hebdo-eset kapcsán, hogy hol van a vicc és a jóízlés határa. Vajon lehet viccelni a vallással? Miként lehet tekinteni a Charlie Hebdo-féle vicclapokra és hol vannak a humor határai? Ennek ürügyén szót ejtünk a szlovákiai és a magyarországi politikai humorról, megemlítjük a Cynická Obludát, a Trollfosztást, a Naše Slovenskót és Shootyt, de szó esik a néhai Kretén magazinról, a Napirajzról, de még a Trollfociról is.

Kissé korrupt 46:40)
Új év, régi szokások. Arról ejtünk pár szót, hogy mennyire része társadalmunknak a korrupció. Gyakorlati példákkal illusztrálva mindezt, szót ejtve az orvosokról, az orvos barátainkról, akik nem, vagy nehezen fogadnak el kenőpénzt, az egészségügy állapotáról, a rendőrökről, buszsofőrökről és a revizorokról.