#003 - Az adás témája a cenzúra. Vagy nem is.

Mozgalmas heteket élt át Szlovákia meg a médiapiac: a Penta részesedést szerzett a Sme és az Új Szó kiadójában, internetes fórumok tűntek el és alakultak, ahogy pár cikket is csak órákig olvashattunk. Az októberi podcast a cenzúra, a netes vitakultúra és az önálló fórumok létjogosultságának témájáról szól. A kellemetlen részeket (mint a köhögés) érzéketlenül kivágtuk. Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk!

A cenzúra definíciója (01:35)
Na jó, sokszor kiáltunk cenzúrát, ha történik valami az interneten, de valójában mi számít annak? Ha eltűnnek a cikkek, vagy ha eleve meg sem íródnak? A műsor első felében az elhallgatás problémájáról, a bejegyzések törléséről és az azzal kapcsolatbn felvetődő problémákról beszélgetünk, beleértve a cenzúra alaptermészetét. A vélemény szabad, annak a közlési módja és az alkalmas fórumok már nem feltétlenül.

Új Szó, Bumm, Paraméter – Kukac (09:00)
Egy olyan világban élünk, ahol minden médiaszereplőnek megvan a maga baja. Gábor az Új Szó online felületének a szerkesztője, Géza pedig minden kedden ír egy kommentárt, úgyhogy első kézből meg tudják mondani, találkoztak-e cenzúrára utaló jelekkel a saját hatáskörükben. Felvetődik, mi lesz a Penta sorsa. De más portálok sincsenek jó bőrben: a bummon megszűnt a klasszikus kommentfelület, a paraméteren is el-eltűnnek a kommentek néha – viszont adódik a kérdés, érdemes és szükséges egyáltalán cenzúrázni ezeket, s ha igen, mikor?
Ezzel párhuzamos fejlemény, hogy Laci újraindította a kukac.sk-t. Igen, a régi kukac.sk-n felépülő fórumot, ami egykor a legnagyobb és legjelentősebb felvidéki magyar politikai találkozófelület volt. Futunk egy kört akörül, van-e értelme ennek a lépésnek és vajon megöli-e a facebook a klasszikus fórumokat (spoiler: szerintünk lenne értelme a szakfórumoknak, mert a facebookon könnyen elszállnak a tartalmak).

Az elveszett vitakultúra nyomában (32:02)
Az internet egy veszélyes hely. Tele van trollokkal, személyeskedéssel és meddő vitákkal. Vajon tudunk kulturáltan vitatkozni és érvelni, s ha nem, mi ennek a legfőbb akadálya? Szó esik a nagy kelet-nyugati civilizációs különbségekről és arról, hogy saját magunknak hol a helye ebben a mátrixban. És míg a szlovákiai szlovák gimnáziumok programszerűen vitáznak, mi ebből a körből kimaradunk. Van mit bepótolnia az oktatásnak, hogy legyen fiatal, értelmes elitünk. Ha hagyjuk.