#028 - Közhangulat és robotika

Rendhagyó hármas készíti az Örökéletet – Gábor és Géza mellett Peti csatlakozik a stábhoz, hogy kifejtse véleményét az Élet Nagy Dolgairól, legújabb podcastunk pedig emellett némileg feszesebb is a szokásosnál.

Tüntetés és választás

Az elmúlt egy hónap nem szűkölködött a fontos közéleti töörténésekben. Szlovákia felbolydult és tömegek vonultak az utcára, kis stábunk a reprezentatív felmérések alapján 33 százalékban jelen volt Pozsonyban, 33 százalékban megfordult más szlovákiai városokban, 33 százalék pedig távolról szimpatizált a történésekkel. De van értelme a megmozdulásoknak? Mire jó, ha megszólal és nyomást gyakorol a tömeg? Egyáltalán mit szeretnének a tüntetők és van-e esély arra, hogy a lendület kitartson? Körüljárjuk a témát.

A szlovákiai demonstrációk mellett a magyarországi történések, különösen a furcsa kampány, a HZDS-áthallások, vagy a választási benyomások is szóba kerülnek, valamint elhangzik, miért különösen elkeserítő, hogy egyre többen szimpatizálnak a cuki MKKP-val.

Az örök háború törvényei

Szokásos film-, könyv- és mindenes ajánlónkban többek között a Ready Player One kerül említésre (beleértve a filmet és a könyvet), továbbá filozófiai vita bontakozik ki az Asimov-könyvek kapcsán a kedvenceinkről, a robotika törvényeinek aktualitásáról és a mesterséges intelligenciáról. Joe Haldeman Örök háború/Örök béke kötetkettőse pedig arról késztet elmélkedésre, hogy lehet-e valós csillagközi háborút folytatni, valamint miként fogadná a társadalom, ha hirtelen feltűnnének az idegen lények.